Tijdsdruk

06-03-2020

Tijdsdruk

Tijdsdruk

Teveel te doen hebben in te weinig tijd is een bron van stress. Het onderzoeken van jouw time managent vaardigheden kan daarom helpen in herstel van chronische pijn of burn-out.

Hieronder zie je een tabel met 4 vakken. Belangrijk betekend dat het voor jou (dus niet voor een ander) van waarde is. Noodzakelijk betekend dat het simpelweg moet gebeuren. Een voorbeeld van iets belangrijks is een sollicitatiebrief sturen voor je droombaan, dit wil en moet je altijd zelf doen. Een voorbeeld van iets noodzakelijks is de vaatwasser leegruimen, het maakt niet uit wie het doet zolang het vandaag maar gedaan wordt.

Je ziet in de 4 vakken van de tabel de gekoppelde actie; een belangrijke en noodzakelijke activiteit moet je DOEN, een belangrijke en niet noodzakelijke activiteit ga je PLANNEN, een niet belangrijke noodzakelijke activiteit ga je uitbesteden of DELEGEREN, een niet belangrijke en niet noodzakelijke activiteit doe je gewoon NIET.

batterij

De vraag die je jezelf altijd kan stellen is: Moet ik dit nu doen? Hierin zijn meerdere vragen verwerkt: MOET ik? moet IK? moet dit NU?

Heb je het belang van sommige te hoog staan? b.v. Moet het huishouden echt perfect op orde zijn? of is dat iets wat ik gewend ben of heb meegekregen in mijn opvoeding en zou ik hier een andere gedachte/overtuiging over kunnen vormen? Of kan het zijn dat je op je werk teveel werk/taken er zelf bij neemt die feitelijk niet belangrijk zijn voor jou. In deze gevallen maken we onbewust de taak belangrijker dan onze eigen gezondheid. Vaak gebeurd dit onbewust vanuit perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel of collegialiteit.

Je tabel ziet er dan misschien zo uit..... 

batterij

Wat is voor JOU belangrijk en noodzakelijk om elke dag gezond te kunnen zijn? En staan deze dingen in het vakje DOEN? 

Misschien is dat wel zoiets als: rustig opstaan, variatie in werk(houding), sociale uitjes, gezond eten
sport, lichaamsoefeningen, tijdig pauzeren ontspanningsmomenten, me-time, yoga, je tijd voor je gezin.

Mijn tips:

Onderzoek jouw tabel en zorg dat het vakje "doen' zo leeg mogelijk wordt. 

Vul het vakje doen met de dingen die belangrijk zijn voor jou om in balans te zijn en blijven.

Heb je moeite om bepaalde overtuigingen los te laten, vraag hulp aan een coach of therapeut.

Inloggen

Download hier binnenkort mijn ebook

Laat hier uw gegevens achter en download meteen daarna het gratis E-book.