Het lijf moet niet zeuren! De scheiding tussen lichaam en geest

25-05-2020

Het lijf moet niet zeuren! De scheiding tussen lichaam en geest

Veel mensen hebben het lijf losgekoppeld van de geest. Hieronder geef ik een metafoor, en gebruik ik het woord lijf voor ipv lichaam en hoofd ipv geest.

Het hoofd staat voor: vinden, willen, moeten, oordelen, presteren, pleasen, leuk vinden, gedachten en eigen overtuigingen. Dit is een subjectief en is ontstaan door opvoeding, omgeving en ervaringen. 

Het lijf staat voor: voelen. Is puur, je zou kunnen zeggen objectief en ik geloof dat het lijf altijd zijn/haar waarheid verteld.

Stel je voor dat je met twee kinderen aan de hand op straat loopt, het kindje aan je linkerhand noemen we "hoofd", het kindje aan je rechterhand noemen we "lijf". Je bent met beide kinderen van huis gegaan en je kan ze geen van tweeen loslaten, je bent me zijn 3'en op pad.

Wat veel mensen doen is alle aandacht geven aan het kindje "hoofd", ze doen er alles aan om dit kindje aan de linkerhand tevreden te maken en te houden.

Het kindje "lijf" aan de rechterhand moet niet zeuren, het moet maar gewoon meelopen en meedoen in alle wensen van het kindje "hoofd".

drum50

Werkt dit denk je? Ik zou zeggen, probeer het eens met twee kinderen;-)

Het kindje lijf wordt ontevreden en begint te zeuren, "wat een lastig kindje!" 

Neem het kindje "lijf" mee naar de huisarts, geef het pijnmedicatie zodat we nog iets langer kunnen doorlopen zonder gezeur. 

Uiteindelijk zit kindje "lijf" op de grond te huilen en wil niet meer meelopen. Hierdoor wordt kindje "hoofd" ook ontevreden want het kan niet meer alles doen omdat het kindje "lijf" niet meer mee wil lopen.

Resultaat is dat iedereen ontevreden is. Jij, hoofd en lijf. Dit is wat mensen herkennen in ongelukkig zijn. De echte pijn zit niet in de lichamelijke pijn maar in het niet meer kunnen doen wat je eigenlijk graag zou willen doen. Het is een zingevingspijn, niet meer (mee) kunnen doen.

drum50

Het is belangrijk om het lijf aandacht te gaan geven, om weer te leren voelen en het kindje "lijf" meer tevreden te gaan maken. Hiervoor moet je contact leren maken met je lijf en mag je de tijd nemen je lijf weer te leren kennen. Je komt hier moeilijkheden tegen want het hoofd moet nu inleveren, het kan niet altijd zijn/haar zin krijgen. Het is daarom belangrijk om begeleiding te krijgen in contact leren maken met het lijf en het leren voelen van alles subtiele signalen maar ook om begeleid te worden in omgaan met een ontevreden hoofd. Dit is vaak zeer moeilijk en mede de reden dat mensen het lijf zo hebben weggecijfert om maar niet te hoeven dealen met een ontevreden hoofd. 

Balans is dat jij, lichaam en hoofd tevreden zijn.

Inloggen

Download 'In 6 stappen naar je authentieke zelf'

Laat hier uw gegevens achter en download meteen daarna het gratis E-book.

Contact helemaal bovenin