Jouw denkbeeldige batterij

02-03-2020

Jouw denkbeeldige batterij

Jouw denkbeeldige batterij

Op de juiste manier doseren of het juiste doen voor jou is alleen mogelijk als je weet hoeveel energie je hebt. Stel je wordt 's ochtends wakker met een fles gevuld met energie. Je zou kunnen zien hoeveel energie er in de fles zit. De ene ochtend is de fles helemaal vol maar de volgende ochtend is de fles maar voor een kwart gevuld. 

Als je kan zien hoeveel energie je nog in je fles hebt weet je hoe je de fles moet leeggieten gedurende de dag. Je verdeeld je energie rustig over alle activiteiten en je zorgt dat je aan het einde van de dag nog een beetje over hebt voor onverwachte activiteiten of een slechte nachtrust. Een lege fles voelt niet fijn, dat wil je voorkomen.

Sta eens even stil bij jouw energie. Weet jij eigenlijk wel hoeveel energie jij op dit moment hebt? Je hebt geen fles met energie bij je of zichtbaar batterij'tje op je lijf zoals je hebt op je telefoon of laptop.

De enige manier om je energieniveau echt te weten is door het te voelen. Hiervoor is aandacht voor het lichaam nodig, leren luisteren wat je lijf je verteld. (zie: luisteren naar je lijf)

Je lijf geeft op elk energieniveau een ander signaal af. Het vraagt veel aandacht en tijd om dit goed te leren kennen. Groen en rood zijn in globale zin voor veel mensen makkelijk te onderscheiden. Het gaat goed (geen pijn of vermoeidheid) of het gaat niet goed (wel pijn of vermoeidheid), Toch zijn er zoveel meer subtiele signalen te voelen. Hoe beter je deze leert (her)kennen hoe beter je kan doseren en in balans kan blijven. Neem de tijd om je eigen lichaamssignalen te leren kennen, dit duurt maanden. De meeste mensen voelen pas als het energieniveau rood is.

batterij

Het uiteindelijke doel is om in de overgang van groen naar oranje al te kunnen schakelen in gedrag en dosering waardoor er terug opgeladen kan worden in groen. Merk je pas laag oranje of zelfs in rood dat je batterij te leeg is geraakt dan ben je te laat om dit nog snel te herstellen. Om deze reden is begin oranje een erg belangrijk gebied om te leren (her)kennen.

batterij

In onderstaand plaatje zie je een voorbeeld van een simpele batterij met daaronder de 3 vlakken waarin je signalen kan onderzoeken.

Mensen met burn-out of chronische pijn kunnen hier veel gezondheidswinst halen, meer balans vinden in energie uitgifte betekend sneller herstel en minder pieken en dalen in vermoeidheid en pijnklachten. 

Mijn tips:

Print de batterij uit of teken hem zelf. Hang hem ergens op en vul gedurende de weken steeds meer lichamelijke-, geestelijke- en gedragssignalen in. Richt je met name op het begin van het oranje stuk. 

Doe meerdere keren per dag de lichaamscheck oefening om even je batterij te checken, dan voel je jouw energieniveau steeds sneller.

Lees hier verder: De 4 verleiders tot overbelasting op werk

batterij

Inloggen

Download hier binnenkort mijn ebook

Laat hier uw gegevens achter en download meteen daarna het gratis E-book.